2 March 2018

Trip to Sabah, Malaysia (Part 1)

Nadia Farhana | 13 Comments
Assalamualaikum 

Hi Bloggers! For today post just nak kongsikan cerita trip to Sabah dengan kawan-kawan. Anyway, trip to Sabah ini dah lama lepas dalam bulan November 2017. Quite long time untuk ambil masa nak buat post berkenaan trip ni *busy kerja sampai tak sempat nak menjenguk blog huhu*


(bandar Kota Kinabalu dari Signal Hill Observatory Tower KK)

This trip cover mostly viral location. Tempat-tempat yang biasa orang pergi bila berjalan ke Sabah. So our trip is 4 days 3 nights dan banyak budget dapat dikurangkan sebab ada kawan di Sabah, jimat duit sikit hihi. Nadia akan share gambar dan budget yang kami gunakan sepanjang trip.

DAY 1: 16 November 2017

Fly from Kuala Lumpur International Airport 2 (KLIA 2) to Kota Kinabalu International Airport.

Our flight ticket cost is RM264.32 go and return, kami pergi bersama AirAsia, balik bersama Malindo *sebab nak dapat luggage 20kg punya pasal*

(Tiba di KK pada 7.41pm)

Sampai di KK, semua kelaparan jadi kami terus pergi cari makan sebelum ke rumah yang ditumpang. Kami pilih gerai makan Haji Manja yang dicadangkan oleh mak kawan kami yang dah lama menetap di Sabah.



Seriously berbaloi dengan makanan yang sedap dan harga yang berpatutan. Kami ambil 4 jenis makanan; ikan siakap, sotong, udang dan ketam. Makan untuk 6 orang hanya RM132.00

Sudah kenyang perut senang hati, kami terus balik ke rumah untuk berehat.

Day 2: 17 November

Mulakan hari dengan semangat lagi pulak dapat makan nasi lemak. Sementara menunggu kereta sewa, kami berjalan ke Kampung Tanjung Aru Lama, atas air. Sesiapa yang fotogenik atau suka ambil gambar view boleh singgah sini, percuma je.



Menariknya di Kampung ini kita boleh lihat macam mana pembinaan rumah atas air dan pemandangan yang cantik.

Selepas puas bergambar tiba la masa untuk menuju ke destinasi seterusnya dan kebetulan kereta pun dah ready. Kemana kami selepas ini? Nadia akan sambung update dalam part yang seterusnya lah. Simpan untuk update next post supaya ada benda nak update *nampak lah tu jarang update blog sebab tak tahu nak update apa huhu*
Selamat blogwalking 



13 comments:

  1. Indah pemandangan rumah atas air tu...

    ReplyDelete
  2. Teman pun hujung tahun lepas berkunjung ke Sabah... tak sempat lagi nak publish entry pasal trip tu...🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah kita ye. susah bebenor nak buat post hihihi

      Delete
  3. best nya
    teringin mahu ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akan datang Hans punya turn utk berjalan pulak 😁

      Delete
  4. bestnye pegi sabah.. tengah try hard pujuk asben nak pegi sini.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi semoga husband terbuka hati nk pergi jalan2

      Delete
  5. signal hill tu malam2 pun boleh pergi ehk ?
    arrgghh , rindu sabah . :)
    nak repeat lagi pegi sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tp agak gelap sikit jalan tu hehe.
      Best kan sabah!

      Delete
  6. Tak bekesampaian lagi nak jejak kaki ke bumi sabah ni . Mesti banyak tempat menarik kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat byk tempat menarik .more pada nature, best tempatnya

      Delete
  7. Berbaloi kan harga makan di sana? Murah sangat, beza dengan Semenanjung punya harga

    ReplyDelete